Spekemat er lettvint og deilig på hytta eller som kosemat en fredagskveld.
Dandèr en fjøl eller et serveringsfat med hva du liker av spekeskinker og pølser, fersk fiken, melon, oliven, spirer og crispisalat.
Serveres med focaccia og tampenade.
Focaccia:
ca 10-12 stk.
Fri for gluten, egg og melk
Ca 10-12 stk.
Dette trenger du:
- 3,5 glutenfrie havregryn
- 4 dl/200 gr mandelmel
- 1 ss fiberhusk
- 1 ts salt
- 2 ts rosmarin
- 2 ts timian
- 2 ts oregano
- 1 dl exstra virgin olivenolje
- 4 dl godt lunket vann
- 1 ts honning
- 2 ts tørrgjær
- olivenolje og maldonsalt
Slik gjør du:
- Sett ovnen på 200 grader.
- Finhakk urter og la de trekke i olivenoljen. Jeg foretrekker friske urter, men du kan fint bruke tørkede om du vil.
- Rør ut honning og gjær i godt lunket vann.
- Bland de øvrige ingrediensene.
- Tilsett vesken og elt deigen til en gjevn og tykk masse.
- La heve på et lunt sted med plast klede over seg i ca. 1 time
- Lag boller med spiseskje og sett de på bakeplate med bakepapir.
- La etterheve 30 min. under et klede.
- Hell litt olivenolje over hver og dryss på med maldonsalt.
- Stekes på neste nederste rille i ca.40-45 min. eller til de er passe gylden.
Kan fint fryses og tines i ovnen. Da blir de som ferske igjen.
Tampenade av soltørkede tomater:
Fri for egg, melk og gluten
Dette trenger du:
- 2 dl soltørkede tomater
- 1 pk hvite bønner
- 1 neve frisk basilikum
- 1 dl ekstra virgin olivenolje
- 1 klype salt
Slik gjør du:
- Bland og mal alt til en jevn masse med stavmikseren.
- Smak til med salt.
Kan oppbevarses i kjøleskap et par uker.
God helg:)