Verd å vite om mat og helse

 

cropped-Siteicon1.png

Overfølsomhet mot maten vi spiser kan gi plager utover fordøyelsessystemet. Har man dårlig bakterieflora i tarmen og dermed dårlig beskyttelse i tarmenveggen kan proteiner fra maten vi spiser sive over i blodbanen. Dette kalles lekk tarm syndrom og er en tilstand der tarmveggen er skadet. Skade på tarmveggen kan være en følge av dårlig kosthold med høyt inntak av karbohydrater som bl.a hvitt mel og sukker, lite fiber og antioksidanter. Også infeksjoner, parasitter eller langvarig bruk av antibiotika og andre medisiner kan skade tarmveggene og gi lekk tarm syndrom.
Noen hevder også at vi kan være født med dårlig bakterieflora. Bakterieflora til barnet avhenger av bakterieflora til mor. Da vil også spebarn reagere med magesmerter og luftplager når de blir ammet og får i seg proteiner fra mor. Senere kan de utvikle muskel- og skjelettplager, hodepine, konsentrasjonsvansker og i verste fall adferdsvansker som ADHD, ADD,autisme mm.

Ved lekk tarm vil stoffer som vanligvis skal bli i fordøyelseskanalen trenge inn i kroppens sirkulasjonssystem, påvirke immunforsvaret og danne antistoffer. Disse antistoffene trenger inn i forskjellig vev i kroppen og utløser betennelsesreaksjoner. Hvis denne betennelsen oppstår i et ledd, kan en utvikle leddgikt (revmatoid artritt). Hvis den oppstår i hjernen, kan en utvikle ME (kronisk tretthetssyndrom). Dersom dette skjer i blodårene kan betennelse i blodårene bli resultatet. Angriper antistoffene slimhinnen i tarmen, kan resultatet bli kolitt eller Crohns sykdom. Hvis det oppstår i lungene, kan det føre til astma eller andre luftveisplager. I praksis kan alt vev i kroppen bli påvirket av matintoleranser skapt av lekk tarm.

I tillegg til å få matintoleranser ved lekk tarm, blir blodet lettere invadert av bakterier, virus, sopp og parasitter som vanligvis ikke ville ha trengt gjennom den beskyttende barrieren i tarmen. Disse giftstoffene blir tatt opp av blodbanen rundt tarmen og skal via leveren skilles ut i avføringen. Ved for stor belastning vil leveren ikke klare å avgifte seg og avfallstoffer går i blodbanen og forgifter systemet ytterligere. Den totale belastningen avgjør hvor sterke reaksjoner man får. Det kan være alt fra uren hud, tretthet, utmattelses syndrom, betennelser i muskler og ledd, dårlig immunforsvar, autoimune sykdommer som stoffskifteplager, leddgikt, MS osv. Konsentrasjons- og hukommelsesproblemer, depresjon og PMS plager er heller ikke ukjente symptomer.

Lekk tarm syndromet skaper også en lang liste over vitamin- og mineralmangler fordi de ulike transportproteinene  i fordøyelsessystemet som er nødvendig for å transportere mineraler til blodet, er ødelagt av betennelsen. For eksempel hvis transportproteinet for magnesium er skadet, utvikles magnesiummangel som følge av dårlig opptak. Muskelsmerter og kramper kan oppstå som et resultat av dette. Likeledes kan sink mangel på grunn av dårlig opptak føre til håravfall og skallethet. Kobbermangel kan føre til høyt kolesterolnivå og slitasjegikt. Benskjørhet utvikles som et resultat av dårlig opptak av blant annet kalsium. Dette er bare noen av plagene vi registrere ved skadet tarmvegger.

Jeg fikk konstatert matoverfølsomhet via blodprøver som min lege rekvirerte fra Lab1 i Oslo. Her ble blodet analysert og antistoffer mot gluten, melk, egg og mais ble påvist. I tillegg ble jeg satt på store doser probiotica (gode tarmbakterier) for å styrke tarmveggene. Dette har resultert i at betennelsene i kroppen er borte. Jeg har fått tilbake energien og livet!

Vil du vite mer om blodanalysen, ta kontakt med Lab1.

Lykke til:)

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.