Grilling og skalldyr hører sommeren til. Her har jeg laget diverse dressinger som passer til salater, skalldyr, grillet fisk og kjøtt. De er kjappe og enkle å lage. Jeg lager de noen timer eller kvelden før servering, slik at alle de gode smakene får blandet seg godt. Oppbevares i tett boks i kjøleskapet.
Vinaigrette, passer til salater og grillet fisk
– Uten egg og melk
- 1 ss dijonsennep
- 4 ss olivenolje
- 2 ss eddik. Jeg velger Olivero sin eddik med honning og ingefær
- 2 ts honning
- en liten klype salt
- evt. 1 ts finhakket dill
Start med sennep og rør inn litt og litt eddik og olivenolje. Smak til med honning og salt. Dersom vinaigretten skiller seg, ikke fortvil, fortsett å røre til den blander seg.
Velger du å bruke annen eddik f.eks eplesider eddik må du kanskje ha i litt mer honning.
Dill passer godt om du servere den til grillet laks. Kan spises umiddelbart.
Urtedressing, passer til grillet lam og svin
– Uten egg og melk
- 1 boks havrebasert creme fraiche
- 1 fedd hvitløk
- 3 ss finhakket gressløk
- 3 ss finhakket rosmarin
- 3 ss finhakket oregano
- 1 ts honning
- 1 ts vinaigrette eller sennepsaus
- salt og pepper
Finhakk hvitløk og friske urter og bland de sammen med resten av ingrediensene. Smak til med salt og pepper. La trekke minimum et par timer før servering.
Krydderdressing, passer til grillet storfe og som dipp til grønnsaker.
– Uten egg og melk
- 1 boks havrebasert creme fraiche
- 1 fedd hvitløk
- 2,5 ts paprikapulver
- 1 ts chilipulver
- 1/3 ts cayennepepper
- 1/3 ts karry
- 1/2 ts salt
- litt kvernet pepper
- 1-2 ts honning
Bland ingrediensene og la trekke i minimum et par timer før servering.
Skalldyrdressing /Aioli
–Uten egg og melk
- 1 boks havrebasert creme fraiche
- 2 ss gravlaks saus, sennepssaus eller vinaigrette
- 1 fedd hvitløk, finhakket
- saft av 1 sitronbåt
- fersk dill
Bland ingrediensene og la trekke i minimum et par timer før servering.