Yes, det går an å bake eltefritt grytebød uten gluten. Dette er det beste glutenfrie brødet jeg har smakt. Ved å bake i gryte får du et saftig og godt brød som har en deilig stekeskorpe. Brødet er næringsrikt og uten stivelse.
For å bake grytebrød trenger du en støpejernsgryte med lokk som tåler 250 grader. Til denne oppskriften bruker jeg en gryte som rommer 4 liter.
- 6 dl glutenfrie havregryn
- 3 dl mandelmel
- 2 dl bokhvete
- 2 dl hirseflak
- 1 ss fiberhusk
- 1 dl gresskarkjerner
- 1 dl solsikkekjerner
- 1/2 dl linfrø
- 1/2 dl sesamfrø
- 1 1/2 ts salt
- 1 ts hornsalt
- 1 ts tørrgjær
- 9 dl vann
Gryte ca. 4 liter med lokk som tåler 250 grader.
Bland de tørre ingrediensene og rør inn vannet. Du trenger ikke elte deigen.
Ha lokk eller plastfolie over bakebollen og sett den til heving i 12-24 timer i romtemperatur. Jo lenger, desto bedre.
Sett ovnen på 250 grader. Ha støpejernsgryten og lokket i ovnen og varm disse i 30 min.
Ta gryten ut av ovnen og hell deigen i den varme gryten. Du trenger ikke smøre gryten. Husk at gryten er varm, så bruk tykke grytekluter slik at du ikke brenner deg.
Sett gryten med lokk på rist, nest nederste rille og stek brødet på 250 grader i 30 minutter. Ta lokket av gryten og reduser varmen til 235 grader. Stek brødet videre i 35-40 min til du har en fin gylden skorpe. Brødet er gjennomstekt når du får en hul lyd ved å banke på skorpen.
Ta brødet ut av gryten og avkjøl brødet på rist.
Oppbevar brødet i kjøkkenhåndkle eller matpapir. Slik bevarer du den sprø bakeskorpen lenger.
Gled deg 🙂