Glutenfritt tysk bondebrød

Posted on

Da jeg studerte i Tyskland var tysk bondebrød min favoritt. Det var et rugbrød bakt på surdeigskultur. Har nå klart å gjenskape smaken i mitt glutenfrie brød. Ved å steke i støpejernsgryte får du et saftig brød med god skorpe.

Jeg har blant annet brukt Teffmel i dette brødet. Teff er en plante fra gressfamilien og dyrkes i Etiopia og Eritrea. Det er et svært næringsrikt mel og er naturlig fri for gluten. Her i Norge selges den under Jytte Mjøl serien i de fleste dagligvareforetninger.

dsc02537

  • 6 dl glutenfrie havregryn
  • 3 dl Teff mel
  • 4 dl bokhvete
  • 4 dl hirseflak
  • 1 ss fiberhusk
  • 1 ts salt
  • 1 ts hornsalt
  • 1 ts tørrgjær
  • 1 l lunket vann

Bland de tørre ingrediensene og rør i vannet til en bløt deig.

Dekk deigen med plast og sett den til heving i 12-24 timer.

Sett ovnen på 250 grader og varm støpejerns gryten og lokket i 30 minutter.

Hell deigen over i den glovarme gryten. Husk grytekluter slik at du ikke brenner deg. Sett gryten med lokk inn i ovnen.

Stek brødet i 30 min. Ta så av lokket. Reduser varmen til 235 grader og stek videre i 40-45 min. Brødet er ferdig når du får en hul lyd om du panker på brødet.

Avkjøl brødet på rist.

landbrød

Oppbevarer du brødet i matpapir eller papirpose vil den sprø skorpen holde seg lenger 🙂

dsc02480

Vel bekomme!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *