Da jeg studerte i Tyskland var tysk bondebrød min favoritt. Det var et rugbrød bakt på surdeigskultur. Har nå klart å gjenskape smaken i mitt glutenfrie brød. Ved å steke i støpejernsgryte får du et saftig brød med god skorpe.
Jeg har blant annet brukt Teffmel i dette brødet. Teff er en plante fra gressfamilien og dyrkes i Etiopia og Eritrea. Det er et svært næringsrikt mel og er naturlig fri for gluten. Her i Norge selges den under Jytte Mjøl serien i de fleste dagligvareforetninger.
- 6 dl glutenfrie havregryn
- 3 dl Teff mel
- 4 dl bokhvete
- 4 dl hirseflak
- 1 ss fiberhusk
- 1 ts salt
- 1 ts hornsalt
- 1 ts tørrgjær
- 1 l lunket vann
Bland de tørre ingrediensene og rør i vannet til en bløt deig.
Dekk deigen med plast og sett den til heving i 12-24 timer.
Sett ovnen på 250 grader og varm støpejerns gryten og lokket i 30 minutter.
Hell deigen over i den glovarme gryten. Husk grytekluter slik at du ikke brenner deg. Sett gryten med lokk inn i ovnen.
Stek brødet i 30 min. Ta så av lokket. Reduser varmen til 235 grader og stek videre i 40-45 min. Brødet er ferdig når du får en hul lyd om du panker på brødet.
Avkjøl brødet på rist.
Oppbevarer du brødet i matpapir eller papirpose vil den sprø skorpen holde seg lenger 🙂
Vel bekomme!