Melk

Dersom du er allergisk mot melkeproteinet eller casein som det heter, må du holde deg unna alt som inneholder kumelk.
Geite- og sauemelk inneholder også casein.DSC00061

Melkeprodukter erstatter jeg med havrebaserte produkter fra Oatly  og Gogreen samt kokosmelk.
Det finnes havrebasert melk, -matfløte, -piskefløte, -creme fraiche, -vaniljeis, -vanilje saus, -sjokolademelk, -yoghurt mm.

Oatly produktene er ikke laget på glutenfritt havregryn, men har et lavt innhold av gluten dvs. under 100 mg gluten pr. kg vare. Har du cøliaki og er overfølsom mot gluten,- dvs at du må holde deg under 20 mg pr. kg- må du sjekke ut om du kan bruke Oatly produktene.
GoGreen har glutenfri havre melk.

DSC00070Til varmretter og sauser bruker jeg matfløte fra Oatly og Gogreen.

Til kaker og krem har Gogreen en fløte som heter Visp og er en god erstatning for fløte. Oatly har også en kremfløte som heter Organic Creamy Oat, men den har jeg ikke funnet i butikkene her.

Liker du kaffe latte og cappuccino er produktene Oatly Ikaffen og Soyamelk perfekt til skumming.

 

 

Kokosmelk bruker jeg mye av i middagsretter. Kokosmelk på boks og Go-Tan coconutmilk er begge gode produkter.

DSC00044 (2)Ønsker du å bruke kokosmelk på frokostblandingen anbefaler jeg Go Green kokosmelk. Den har lik konsistens som lettmelk og fettet er ikke tyknet slik som i kokosmelk på boks.
Er du glad i melk i kaffen anbefaler jeg Go-Tan Coconutmilk. Den skiller seg ikke slik som flere andre kan gjøre og gir en rund og fyldig kaffe.
Coconut Milk har en fin og tykk konsistens og passer utmerket til sauser og varmretter.

 

 

Meierismør inneholder melkeproteiner og kan derfor ikke brukes. Du kan fint erstatteDSC00049 (2) meierismør med Cocosa, kokosolje, rapsolje og olivenolje. Cocosa finnes både med og uten kokossmak.
Synnøve Finden og Berit Nordstrand har kommet med «smøremyk» som er laget på raps-og kokosolje. Sun flora blå og melange uten melk er også gode alternativ til smør.

Mange sjokolader inneholder melk og melkeproteiner. Mørk sjokolade over 70% er som regel melkefri, så her kan du finne mange godsaker. Velger du de økologiske får du også økologisk rørsukker i stedet for raffinert sukker. Du kan fint lage din egen sjokolade av kakaosmør og kakaomasse. Dette får du kjøpt i helsekostbutikkene.

Er det laktosen (melkesukkeret) du reagerer på, finnes det et stort utvalg av laktosefrie melkeprodukter i dagligvare forretningen. De fleste lagrede oster er lav på eller uten laktose, og nå har Norvegia kommet med gulost fri for laktose.

GoGreen og Oatly produkter får du i de fleste dagligvareforetninger. Ikke alle har hele sortementet, men spør om de kan bestille inn det du trenger.
Cocosa og kokosolje kjøpes på helsekost.