Sukker

De fleste vet at sukker kan være skadelig for kroppen. Søtt til fest er lov og da er det flott at det finnes sunnere alternativer enn raffinert sukker.Sukrin er 100% naturlig, har GI på 0 og påvirker derfor ikke blodsukkeret. Kan ha en bismak om du bruker den i store mengder. Det er ikke anbefalt å ha i mer enn 20% av samlede ingredienser.

Sukrin Gold er blanding sukrin, tagatose, glyserol, maltekstrakt (glutenfri) og stevia. Den har en GI på 1 og påvirker derfor blodsukkeret svært lite.

Stevia er et sukkeralkohol som har glykemisk indeks (GI) på 0 og har derfor ingen påvirkning på blodsukkeret. Det er svært søtt, 1 ts tilsvarer 1 dl sukker. Stevia i for store mengder kan gi en bismak. Det er da lurt å blande den med annen søtning.

Kokosblomstsukker er et uraffinert sukker fremstilt av kokosblomstens søte nektar. Den har en karamellaktig smak, er like søt som hvitt sukker, men GI på 35.

Yaconsirup er utvunnet av yaconplanten. Den har en karamell liknende smak og er fin å bruke for å kamuflere bismak av stevia og sukrin. Den har GI på 5 og påvirker derfor blodsukkeret lite.

Honning er naturens eget søtstoff. Det har en GI på 55 og påvirker derfor blodsukkeret. Honning inneholder imidlertid en rekke mineraler, sporstoffer og enzymer som kroppen vår trenger.

FOS eller FruktoOligoSakkarider er et vannløselig kostfiber utvunnet av sikorirot. F.O.S. har en GI på 0 og påvirker heller ikke blodsukkeret . Den stimulerer i tillegg veksten av gode tarmbakterier. Smaken minner om sukker, men  mindre søt.

Bjørkesøtt eller Xylitol er et sukkeralkohol som finnes naturlig i frukt, grønnsaker og løvtrær som blant annet bjørk.  Xylitol inneholder nesten halvparten av kalorimengden til sukker. Har en GI på 7 og  smaker som sukker.

 

Økologisk rørsukker er også bedre å bruke enn hvitt raffinert sukker ,men den har en GI på hele 68 og dermed en stor påvirkning på blodsukkeret.

 

Til sammenlikning har hvitt raffinert sukker glykemisk indeks på 100.

 

Alle produktene finner du på helsekost.
Sukrinproduktene, økologisk rørsukker og honning får du også kjøpt i de fleste dagligvareforretninger.